U subotu, 12.07.2014. s početkom u 20 sati u Žminju, Zad kaštela održao se  susret harmonikaša – Armonike Zad kaštela. Fešta harmonika, jedna od najstarijih manifestacija u Istri, održala se ove godine po jubilarni 20. put. Pedesetak samoukih harmonikaša, koji su ovaj instrument naučili svirati iz ljubavi prema glazbi i muziciranju oduševilo je okupljenu publiku.  Kao što je poznato, manifestacija nije natjecateljskog tipa, već je cilj da se harmonikaši barem jednom godišnje okupe da bi se predstavili publici, izmijenili iskustva i družili, te je stoga njihova najveća nagrada pljesak publike, koje nikada ne nedostaje. Važnost ove manifestacije je posebno velika u kontekstu cjelokupne turističke ponude središnje Istre, kao valorizacija tradicionalnih istarskih običaja, očuvanje tradicije, a na kraju je to i zabavni sadržaj kojeg uvijek nedostaje.

Pred sam koncert samoukih harmonikaša održao se Pir po starinski gdje je publika mogla vidjeti svadbeni običaji po starinski – kako se pregovaralo za nevjestu i koji su se kolači pekli.

Dan prije, u petak 11.07.2014. u žminjskoj Kuli, u 19 sati svečano je otvorena izložba „Smo vas prišli zvat na pir“. Izložba je svojevrsni album fotografija svatova od 1908. do 1980. godine, a fotografije su sa područja  Žminja. Dota (miraz), vjenčanica iz 70.tih godina, svadbene bombonijere, torbica , rukavice, šešir, buketić i pisana svjedočanstva harmonikaša koji su pratili svadbene povorke, sve će se to može pogledati na izložbi. 

Bartulja 2017

Preuzimanja

Službeni glasnik