Istarski župan Valter Flego dana 04. veljače 2014. posjetio je Općinu Žminj gdje se sastao s načelnikom Markom Križmanom i njegovim suradnicima. Radnom sastanku prisustvovali su i načelnik Županijske uprave Istarske županije Valerio Drandić, pročelnik Upravnog odjela za održivi razvoj Josip Zidarić i direktor Istarske razvojne agencije (IDA) Boris Sabatti. 

Razgovarali su o prioritetnim razvojnim projektima Općine Žminj, a župana Flega je prvenstveno zanimalo u kojim područjima Županija može pomoći. Kao jedna od potreba Općine je izgradnja novog pročistača otpadnih voda, odnosno bio uređaja. Također, dogovoren je način na koji će Županija i Općina Žminj zajedno uskladiti izmjene i dopune općinskog Prostornog plana. Župan Flego je rekao kako od načelnika i njegovih suradnika očekuje konkretne prijedloge i inicijative kako bi ih mogli uvrstiti u Prostorni plan Istarske županije. 

Nadalje, bilo je govora i o potencijalnim mogućnostima razvoja poduzetničkih zona, na način da se čim prije riješe imovinsko-pravni odnosi napuštenih hala tvrtke Puris. Isto vrijedi i za Osnovnu školu Vladimir Gortan, koju je potrebno ponajprije legalizirati, te potom krenuti s projektom proširenja, a tu je obvezu Općina preuzela na sebe. Cilj je omogućiti svim osnovnoškolcima da pohađaju nastavu u jednoj smjeni. S manjkom prostora susreće se i dječji vrtić te je potrebno i taj problem riješiti kako bi sva djeca mogla biti primljena.

U 2014. godini, jedan od većih infrastrukturnih projekata za Općinu Žminj je početak gradnje kružnog toka na zapadnom ulazu u Žminj, koji predstavlja crnu točku u prometu, a financirat će se sredstvima Ministarstva unutarnjih poslova. Istarski župan pozdravio je ideju načelnika Križmana o uređenju Trga M. Tita u Žminju i tamošnje općinske zgrade koju bi se moglo preurediti kao muzej gospodarstva.Županija je voljna biti partnerom na projektu kojeg bi se kandidiralo na fondove Europske unije. 

 

Bartulja 2017

Preuzimanja

Službeni glasnik